11 november 2022 |
HOE WERKT HET OPLADEN VAN EEN ELEKTRISCHE AUTO, THUIS, OP HET WERK EN ONDERWEG?
Elektrisch rijden neemt flink toe. Het aantal laadpalen groeit in snelle hoeveelheden. Maar hoe werk het opladen van een elektrische auto eigenlijk, thuis, op het werk en onderweg? Lees hier alles wat je moet weten.
Opladen via een stopcontact
We beginnen met de verschillende manieren om de batterij van een elektrische auto op te laden, dit is onderverdeeld in vier methodes. Bij de eerste methode, wordt de batterij van de auto rechtstreeks opgeladen via een huishoudelijk (230V) stopcontact zonder controle en regeling.
Het laadvermogen van deze methode mag niet meer dan 2,3kW zijn, maar bij langdurig opladen zonder controle en regeling, is er een heel groot risico dat het maximale laadvermogen wordt overschreden. Waardoor er risico op oververhitting, kortsluiting of zelfs brand is als gevolg. Daarom wordt deze manier van opladen bij de moderne elektrische auto’s niet meer gebruikt.
De tweede methode is bijna hetzelfde als de eerste methode, maar dan mét controle en regeling. Dus veiliger, al wordt er bij regelmatig opladen wel aangeraden een aparte meterkastgroep te plaatsen. Dit om mogelijke problemen te voorkomen wanneer andere stroomgebruikers op dezelfde groep aangesloten zijn.
Thuis veilig opladen via een stopcontact, kan met de type 2 laadkabel met In-Cable Control Box (ICCB). Deze manier van opladen gaat echter ontzettend langzaam. Het maximale laadvermogen ligt tussen de 2,3kW e 3,7Kw. Afhankelijk van de batterijcapaciteit van de auto, kan de laadtijd tussen de 20 en 30 uur zijn. Dat is niet wenselijk als de elektrische auto dagelijks wordt gebruikt.
Opladen via een laadpaal
De beste manier en tevens de 3e methode om een elektrische auto op te laden is via een speciaal voor elektrische auto’s ontwikkelde laadpaal. Dit gebeurt met een Type 2-laadkabel met twee mennekes-stekkers. In eerste plaats gaat het opladen van de auto tot wel 8 keer sneller dan via een stopcontact, aangezien het opgeladen kan worden met een laadvermogen tussen de 3,7 kW en 22 kW. Het daadwerkelijke vermogen waarmee de batterij opgeladen wordt, is afhankelijk van het laadsysteem van de gekozen auto en het vermogen van de gekozen laadpaal.
Snelladen
Als vierde en laatste methode kan je snelladen. In tegenstelling tot de vorige genoemde laadmethoden die werken met wisselstroom, gaat snelladen met gelijkstroom. Het omzetten van wissel- naar gelijkstroom vindt plaats in het laadstation. De omvormer in de elektrische auto wordt dan omzeild, waardoor veel hogere laadvermogens mogelijk zijn. Dit kan tussen de 50 kW en 350 kW liggen.
Op deze manier kan de batterij bij de meeste elektrische auto’s in ongeveer 30 minuten tot 80% worden opgeladen. Deze manier van opladen gaat tevens wel met een andere stekker. Dit is afhankelijk van de elektrische auto, dit kan dan met de zogeheten CCS-stekker of Chademo-stekker. Hier heb je geen eigen van nodig, die zit aan het snellaadstation.
Thuis laden met een hoog vermogen?
Wilt u toch liever thuis lekker snel opladen via methode 3? Dan zou dit kunnen met bijvoorbeeld de ‘Wallbox Pulsar Plus‘, dit is de thuislader van Wallbox.
De buitenkant van de Wallbox Pulsar Plus laadpaal heeft een moderne uitstraling, waardoor je hem met plezier ophangt. De laadpaal is eenvoudig te gebruiken waardoor deze uitstekend geschikt is voor thuisgebruik. De Wallbox Pulsar Plus heeft een gebruiksvriendelijke MyWalbox app. Op MyWallbox bekijk je real-time statistieken en kun je jouw laadpunt ontgrendelen. Daarnaast ontvang je meldingen over software-updates en de duur van jouw laadsessies.
- Klein en compact
- Gratis inzicht in laadsessies
- Inclusief Wallbox backoffice
- Kabelvariant
- Optioneel: load balancing
Bekijk deze laadpaal via onderstaande knop!
Op werk laden?
Als thuis of in uw omgeving opladen lastig is, dan is het natuurlijk ideaal als je dat overdag tijdens het werk kunt doen. U kan dan bijvoorbeeld kiezen voor de ‘Streetplug SP2 SMART‘, hiermee heb je als ondernemer één laadpaal (methode 3) waarbij twee auto’s tegelijk kunnen opladen met een vermogen tot 22 kW. Op deze manier biedt je klanten en andere medewerkers de mogelijkheid om op te laten als ze bij je bedrijf op bezoek of aan het werk zijn.
Bekijk deze laadpaal via onderstaande knop!